Genel Tanıtım

III. GELENEKSEL MÜZİK KÜLTÜRÜ ARAŞTIRMALARI SEMPOZYUMU

 

Geleneksel Müzik Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi (HÜGEM), 2017 yılı bilimsel faaliyetleri çerçevesinde düzenlediği, alanında uzman davetli akademisyen konuşmacıların, lisansüstü eğitim gören öğrencilerin ve genç araştırmacıların konuşmacı olduğu “III. Geleneksel Müzik Kültürü Araştırmaları Sempozyumunu" gerçekleştirecektir. Merkezimiz, 25-26 Nisan 2017 tarihlerinde Üniversitemiz Beytepe Yerleşkesi Mehmet Akif Ersoy Konferans Salonunda bu yıl üçüncüsünü gerçekleştireceği sempozyumda, çeşitli üniversitelerden davetli konuşmacıların ve geleneksel müzik kültürü alanında kuramsal ve uygulamalı çalışmalar gerçekleştirmekte olan genç akademisyenler ile lisansüstü öğrencilerin çalışmalarını sunmasıyla geleneksel müzik kültürü alanına katkı sağlamayı amaçlamaktadır.

Geleneksel müzik kültürünün, edebiyat, mitoloji, tarih, din, sosyoloji, kültürel psikoloji, çeviribilim gibi alanlarla ilişkilerinin her yönüyle, disiplinlerarası yaklaşımlarla ele alınacağı sempozyuma Türkiye’nin farklı bölgelerinde yer alan 10 ayrı üniversiteden 30 civarında bilim insanı ve araştırmacı davet edilmiştir.

Toplumsal yapı ve kültürel gelenekler açısından da büyük değer taşıyan geleneksel müzik kültürümüzün incelendiği ve bilim, kültür ve sanatın buluşacağı sempozyum, sanatsal yönüyle de zengin bir içeriğe sahiptir. Orta Asya’dan Anadolu’ya belirli bölgesel müzik geleneklerinin inceleneceği sempozyum süresince en yaygın olarak kullanılagelen geleneksel Türk çalgısı bağlamanın yanı sıra, kemençe gibi farklı tınılara sahip bölgesel çalgılarla yapılacak müzikal eserlere de yer verilecektir.

25 Nisan saat 10:00’da Merkez Müdürü Prof. Dr. F. Gülay Mirzaoğlu’nun açılış konuşmasıyla başlayacak sempozyum, alanında uzman akademisyenlerin çalışmalarını paylaştıkları “Geleneksel Müzik Kültürüne Disiplinlerarası Yaklaşımlar” konulu panel ile devam edecek, ardından müzik kültürü alanında çalışmalar yürüten genç akademisyen, araştırıcı ve öğrenciler çalışmalarını sunacaktır. Çeşitli müzikal performansların sergilendiği sempozyum 26 Nisan Çarşamba günü saat 17.00’de müzikal gösterimle kapanacaktır.

Sempozyum, Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üye ve Görevlileri ile öğrenciler ve geleneksel müzik kültürüyle ilgilenen tüm akademisyen, araştırmacı, sanatçı ve ilgililerin katılımlarına açıktır.